The Accreditation Pavillion of the Fortezza da Basso wins

It was the new accreditation pavilion of Fortezza da Basso, designed by architect Elio Di Franco, that won the Architettura Territorio Fiorentino 2012 award in the category Nuova Costruzione. The work captivated the judges because of its precision and poetic nature "which depicts the theme of the pavilion in a cultured way ". A simple parallelepiped glass structure lifted from the ground reflects the surrounding vegetation and inserts itself with intelligence and grace in the non-simple context of the fortress.
Completed in just four months, this project for the accreditation of the public for the various events held inside the sixteenth century fortifications of Antonio da Sangallo the Younger, fits without faltering in a complex condition.
What was the common thread, the dominant idea of the project?
Create an architectural work in harmony with a place as sensitive as the Fortezza. As transparent as possible, and never invasive. The dominant idea is that of motion, as an act of travelling in space.  Motion is the principle generating the form: a void which becomes the backbone of the structure of an architectural polisign space, in front of the strong sign: the Fortezza da Basso. The structure was established around the empty space, to include the environment, the surrounding landscape. The geometric regularity of the structure does not alter the delicate balance which relates to the place: the transparency of the vertical surfaces does not limit the perception of all that is around and suggests functions and contents of the internal space, the immediate recognition by external users of the "gateway" to access the services of the Exhibition Centre. 
How did you manage to create a poetic impact in the structure?
By using specific materials, the design of the structure, the transparency that reveals the inside or reflects the outer surface. The objective was to minimise the structure, without denying its concept or function, creating a sort of continuum with the context in which it is inserted.